13 Noi

Arome de toamna tarzie

Lumanare parfumata si arome de toamna
Imi place sa gatesc, mai ales cand am ocazia sa improvizez. O fac destul de des… si de bine, as zice eu, in lipsa corului de laudatori :P.  E greu de descris sentimentul acela cand gusti din produsul final, orice ar fi el – de la salate si paste, pana la dulciuri simandicoase -, si constati ca tu, cu mana ta, ai facut o treaba a naibii de buna. Asa ca gasesti cea mai apropiata persoana cunoscuta, ideal prietenul sau sotul din dotare, si o indopi cu ce ai facut tu acolo, asteptand sa curga laudele si laurii.

Pot in schimb sa descriu fara nicio problema sentimentul de iritare si dezamagire atunci cand ceea ce credeai ca o sa fie demn de masterchef se dovedeste a fi greu de mestecat si de inghitit, la propriu. Am mai patit si din astea; secretul e sa te scuturi de faina, condimente si alte cele, sa scapi de amintirile esecului si cauti urmatorul experiment gastronomic

Iar cand spun experiment, chiar la asta ma refer – acel moment in care pui reteta deoparte si intri pe teritorii nemarcate. Un praf de nucsoara aici, 100 de ml de bere turnati dincolo (si nu pe gat) – micile ajustari care uneori iti dau o reteta personalizata

Nu va inchipuiti ca sunt vreun Jamie Oliver, vreun Gordon Ramsay sau vreo Nigella Lawson (de la mine nu ramane niciodata vin in sticla de aruncat pe care sa il inghet pentru o utilizare ulterioara) pentru ca e departe de adevar. Doar recreez singura parte din chimia din scoala generala care mi-a placut – experimentele – ca sa vad ce iese

De ceva vreme am invatat sa fac placinte americane, cu aluat sfaramicios si aromat cu unt si cu umpluturi de sezon, uneori dulci, alteori de aperitiv, depinde de dipozitie. Pana sa o fac pe prima traiam cu impresia ca trebuie sa fii gospodina de 5 generatii, cu caietul de retete dat din mana in mana, si sort impecabil, apretat, ca sa poti sa faci asa ceva. M-am inselat. Sunt de o simplitate incredibila si extrem de permisive

In plin sezon de toamna, e desertul preferat pentru a mai scapa de merele si gutuile care mi-au umplut camara. Mai pun putin zahar brun, scortisoara, nucsoara si nelipsita vanilie, si, in jumatate de ora, casa mi se umple cu parfum de toamna

Ocazional, inlocuiesc merele cu dovleac, iar dupa 15 minute de stat in cuptor (placinta, nu eu – eu nu fac fata prea bine la temperaturi ridicate) incep sa fredonez “If you’re out on the road/ Feelin’ lonely and so cold…” Am vazut “Gilmore Girls” in urma cu multi ani, si totusi o sinapsa dubioasa dubioasa considera in continuare ca atmosfera din serialul asta este descrierea perfecta a toamnei. Nimic nu spune toamna mai bine decat dovleacul copt, culoarea aramie… si ploaie (dar pe asta incerc sa o ignor).

Dintr-o data, casa pare mai primitoare; capata aerul acela pe care se chinuie unii in reclame sa il redea pe bani grei.  E confortabila, calduroasa si mai vesela, si toate de la un miros

Incerc sa recreez acest sentiment cat pot de des. Insa coptul unei placinte in fiecare zi nu este o optiune, din motive cat se poate de evidente: timp, energie, chef si, nu in ultimul rand, teama ca o sa ajung sa fiu scoasa cu macaraua din casa

Asa ca vin cu alternative: un buchet cu frunze ruginii, o coronita in culorile toamei si alte mici ornamente specifice perioadei, atarnate pe ici colo. Pentru parfum, aprind cate o lumanare parfumata, cu arome de sezon, sau folosesc un spray pentru camera cat mai in tema.

Spre exemplu, folosesc lumanari Autumn Tea Party de la terre D’oc, din ceara naturala, fara parafina. Au o aroma dulce si catifelata de ciocolata calda pe o notă de bază de vanilie si miere. Iti umplu casa de parfum fin de portocale, fructe uscate si praline.

O alta favorita, minunata lumanare parfumata tripla Hollyberry, de la Crabtree&Evelyn (pentru care exista si versiunea spray de camera Hollyberry), vine cu un aer un pic mai iernatic, de flori si fructe muscate de ger. Iti parfumeaza casa cu arome apetisante de smochine, fructe de padure, nucsoara si coriandru si te duce cu gandul la prajituri de abia scoase din cuptor.

Tot cu note iernatice ne imbie si seria Gilded Chestnut de la Crabtree&Evelyn. Frumoasa lumanare parfumata Gilded Chestnut, intr-un recipient elegant, parfumeaza incaperea cu aroma delicioasa de castane prajite, fructe de padure, condimente si mosc.

Asta este mirosul toamnei tarzii, inghetate, cand incep sa apara primele castane in galantare, cu cateva saptamani bune inaintea deschiderii targurilor de iarna.  Mi-am programat zilele astea sa fac prima transa de castane coapte din aceasta toamna. Procedura e simpla – le crestez usor si le arunc pe o tava in cuptor, in timp ce pe aragaz pun la fiert vin rosu cu scortisoara, anason, cuisoare si cateva boabe de piper, cat sa ii confere putina vigoare. Mai adaug un film bun, cateva lumanari care sa creeze o lumina difuza, si am creat premisele unei seri perfecte de toamna.

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *