14 Dec

Povestea mea de dragoste si ceaiul fermecat

Colectia de Craciun Tea Forte

Nu stiu altii cum sunt, dar Targul de Craciun din Bucuresti de anul acesta m-a cam lasat rece. “Où sont les neiges d’antan?”, as putea zice, insa nu cred ca lipsa zapezii, sau nostalgia dupa trecutele targuri de iarna de pe malul Dambovitei (depinde cum vrei sa interpretezi cunoscutul vers), ar putea oferi o explicatie completa. Lipseste acel je ne sais quois, sarea si piperul.

Sarbatorile de iarna sunt, in primul rand, despre caldura si apropiere, despre bucurii impreuna cu cei dragi, despre momente de liniste si calm. Acum e momentul bun sa ii aduni pe toti in jurul tau, sau sa te aduni tu in jurul lor daca domniile lor sunt mai greu de urnit 🙂

Oricum se aseaza piesele, important e sa fiti in formatie deplina, pe cat posibil, si sa existe si un pic de lubrifiant social, termen generic pentru orice chestie gustoasa care se poate pune intr-o ceasca, cana, pahar sau halba, ca sa unga gaturile iritate de la atat povestit si ras.

Chestia mea gustoasa, mai ales pe intervalul 12:00 (post-cafea) – 19:00 (pre-alcool), e ceaiul, un univers de arome si parfumuri, care sa ma incalzeasca dupa o plimbare alerta intre birou si locul unde ne-am hotarat sa ne aciuam pentru cateva ore de discutii ce fac treaba mai bune pentru psihic (si buzunar) decat timpul echivalent petrecut cu un psiholog.

Am descoperit placerea de a savura un ceai odata cu primele ceainarii din Bucuresti. Ceaiul de coada soricelului facut de bunica inca de cand eram mica nu se pune! Am intrat prima oara intr-o ceainarie, intima si cu un usor ambient oriental, intr-o seara friguroasa de iarna. M-am uitat pe meniu si am cerut la intamplare. Nu stiam ce e ala roiboos. Nu stiam ca amaretto are aroma de migdale. Habar nu aveam daca se cere miere, zahar sau lapte la o asemenea combinatie.

Stiam insa ca imi place ceea ce aveam in fata. Aroma mi-a mangaiat simturile iar caldura mi-a alungat iarna din oase.

Am inceput sa imi dau intalnire cu prietenele in ceainarii si sa testez diverse tipuri de ceai in tot felul de combinatii. Este ceva aparte cand stai la povesti cu o cana fierbinte de ceai in mana, mai ales in zilele mohorate si in serile geroase.

Nu a durat mult pana sa incep sa intru din instinct in magazinele de ceaiuri din diverse locuri vizitate.

In Viena am gasit un ceai cu amaretto exact asa cum imi doream (da, am facut o pasiune pentru acest adaos) iar in Barcelona nu m-am putut intelege cu vanzatoarea nici macar prin gesturi, dar tot nu am plecat cu mana goala, ci cu o frumoasa cutie din care te invaluia o ametitoare aroma de vanilie de cate ori deschideai capacul. Am vanat ceainarii ascunse pe strazile intortochiate si inguste din Praga si ne-am lafait in cele din Copenhaga.

Inca mai caut arome deosebite de cate ori ajung in locuri noi. Desi gravitez constant catre cele cateva combinatii preferate, imi place sa fiu surprinsa, dar orice nou venit e comparat cu acestea.

Spre deosebire de perioada de inceput a povestii mele de dragoste cu ceaiul, in urma cu vreo 15 ani, acum se gaseste si la noi o paleta vasta de arome si combinatii, care de care mai fascinanta. E suficient sa citesc eticheta ca sa imi lase gura apa. Nici macar nu mai e nevoie sa ies din casa prin zapada cand e pe terminate ceva. Ma asez confortabil cu laptopul in brate, iar intr-un minut, ceaiul meu e deja comandat si gata sa plece spre mine.

In perioada asta, desigur, voi lasa deoparte aromele care nu imi lipsesc niciodata din casa si imi voi indrepta atentia catre editiile de Sarbatori, precum colectia de Craciun de la Tea Forte. Ma topesc toata numai la gandul miresmelor cu rom, scortisoara sau ghimbir. De abia astept sa visez, cu cana in mana, la o plimbare printr-un targ de iarna bavarez, plin de miros de turta dulce si caramel, de multimi vesele si colindatori in costume traditionale.

Acestea fiind spuse, savurand un ceai fierbinte, sunt pregatita sa intampin iarna.

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *